Spoštovani,

Posredujemo vam informacijo o eEksperimentih, zanimivem načinu poučevanja tehnike in naravoslovja, ki je rezultat slovenskega razvoja. eEksperimenti temeljijo na platformi Red Pitaya, ki je prav tako vrhunski slovenski izdelek, ki je uspel tudi na Kickstarterju.

S prijaznimi pozdravi!



je spletna platforma za kreativno zasnovo in izvajanje poskusov na področju tehnike in naravoslovja.

Temelji na uporabi računalniško-merilne kartice Red Pitaya, ki je vrhunski slovenski izdelek. Ta je v osnovi računalnik z dodano elektroniko, ki omogoča generiranje in zajem digitalnih in analognih signalov. Nanjo se lahko priključijo različni senzorji in aktuatorji, s čimer se ustvari učinkovito razvojno-raziskovalno okolje. Delo poteka na odprtokodni platformi. Vsak eksperiment je zasnovan tako, da se lahko izvaja na tri težavnostne načine. Večina eksperimentov zahteva priključitev ustrezne strojne opreme na mestu uporabe, izdelan pa je tudi primer oddaljenega eksperimenta, kjer za delo zadostuje že računalnik, priključen na splet. Uporabniki lahko izdelane eksperimente nadgrajujejo in spreminjajo, prikazana  pa je tudi uporaba vizualnega programiranja, ki omogoča prve korake v svet programiranja.

V okviru izvajanja eEksperimentov morate povezati elemente in računalniško merilno kartico ter izvesti meritve. Vsakemu eEksperimentu pripada namensko izdelana spletna aplikacija. Na sliki je primer aplikacije za eksperiment Sončna celica, kjer preučujemo povezavo med tokom in napetostjo na celici pri različnih priključenih bremenih.

 

Podrobnosti o projektu najdete na spletni strani projekta eEksperimenti.si ter v zgibanki projekta eEksperimenti.

V oktobru oz. novembru 2015 bo organizirana delavnica eEksperimenti za učitelje. Na njej se bodo ti seznanili s platformo eEksperimenti in tudi sami preskusili eksperimente in druge funkcionalnosti platforme. Interes za udeležbo lahko izrazijo prek  www.1ka.si/a/73253. Vabljeni!
 

 

Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2013 -2015.